Je kan het reglement ook lezen als PDF (NL)
Règles du concours Lowland Photo Contest (FR)
Rules and regulations Lowland Photo Contest (UK)
Reglement
Algemeen
De Lowland Photo Contest 2024 is een organisatie van Landschap vzw, natuurvereniging met maatschappelijke zetel te BE-3370 Boutersem, Doornstraat 29, www.landschapvzw.be.
De Lowland Photo Contest richt zich tot alle natuur- en landschapsfotografen. De wedstrijd heeft als doel verantwoorde natuur- en landschapsfotografie te stimuleren en zodoende een bijdrage te leveren aan een brede bewustwording die uiteindelijk moet leiden tot natuurbehoud en milieubescherming.
De Lowland Photo Contest wordt georganiseerd in nauw partnerschap met het Lowland Photo Festival, eveneens een initiatief van Landschap vzw.
Basisvoorwaarden
De wedstrijd staat open voor alle fotografen, zowel amateurs als professionals. Enkel de juryleden zijn uitgesloten van deelname.
Ingezonden beelden van landschappen moeten gemaakt zijn in België of Nederland. Foto’s van buitenlandse landschappen worden niet in aanmerking genomen voor jurering. Uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor de themacategorie 'De Wereld', waar uitdrukkelijk beelden uit de hele wereld welkom zijn. Beelden van landschappen mogen menselijke elementen en infrastructuren omvatten; ook beelden van uitgesproken cultuurlandschappen of deels geïndustrialiseerde landschappen kunnen meedingen, zolang er maar ergens een link is met natuur.
Beelden van dieren, planten, paddenstoelen,... moeten betrekking hebben op soorten en ondersoorten die in België of Nederland inheems zijn; ze moeten bij voorkeur in deze landen gemaakt zijn. Als beelden van soorten in het buitenland zijn gemaakt, moeten ze de soort tonen in een omgeving en met een status (bv. winter/zomerkleed voor vogels) die met een situatie in België of Nederland zou kunnen matchen. Beelden van exoten of dwaalgasten zijn toegelaten in de mate dat ze in België of Nederland zijn gemaakt. Uitzondering op deze regels wordt gemaakt voor de themacategorie 'De Wereld', waar beelden uit de hele wereld welkom zijn.
Alle beelden van soorten dienen in de vrije natuur gemaakt te zijn. Foto’s van huisdieren, dieren in gevangenschap en gekweekte planten zijn kansloos bij de jurering. Grote grazers en wilde dieren binnen uitgestrekte begrazings- of veiligheidsrasters worden als vrij en wild beschouwd.
Vanzelfsprekend moeten ingezonden beelden gemaakt zijn met respect voor het onderwerp en zijn omgeving. Beelden die potentieel aanleiding hebben gegeven tot een ernstige verstoring of beschadiging van het onderwerp of zijn omgeving, zelfs al is effectieve verstoring of beschadiging niet aangetoond of niet opgetreden, worden niet in aanmerking genomen voor jurering.
Zijn de basisvoorwaarden geschonden, dan volgt daaruit automatisch diskwalificatie. Het is mogelijk dat de jury vraagt om het bewijs voor te leggen dat de basisvoorwaarden gerespecteerd werden om een bepaald beeld te maken. De organisatie en de jury voeren geen discussie over de interpretatie van de basisregels.
Bijkomende voorwaarden en technische vereisten
Beelden die fris en vernieuwend zijn en die exclusief voor deze wedstrijd worden ingezonden, hebben een stapje voor. Beelden die al eerder in prestigieuze internationale wedstrijden in de prijzen zijn gevallen of die al herhaaldelijk gepubliceerd zijn in toonaangevende natuur- of fotografietijdschriften, worden uitgesloten voor deze wedstrijd.
De wedstrijd staat open voor zowel digitale als analoge beelden, maar inzending gebeurt uitsluitend digitaal. De originele beelden moeten een minimale resolutie hebben van 3.000 pixels aan de langste zijde (wat bijvoorbeeld overeenkomt met minimaal 6 megapixels in geval van een 3/2 verhouding).
Deelnemende beelden dienen uitsluitend te worden ingezonden in jpeg-formaat. Alleen beelden met een resolutie van minimaal 3.000 pixels aan de langste zijde komen in aanmerking. Foto’s met een hogere resolutie worden bij voorkeur ingezonden met de originele, hoogst beschikbare resolutie; ze moeten dus zeker niet herschaald worden.
Het wordt zeer sterk aanbevolen om het onderwerp en de locatie te omschrijven in de EXIFs. Daar mag ook de naam van de fotograaf vermeld worden.
De fotograaf kan vrij de bestandsnaam van zijn beeld kiezen. De naam van de fotograaf of een ander auteurskenmerk mag maar moet niet voorkomen in de bestandsnaam. De organisatie neemt maatregelen opdat de originele bestandsnaam en de EXIFs in geen geval getoond worden bij projecties met het oog op jurering. Voor de jurering wordt elk beeld automatisch anoniem gemaakt; de bestandsnaam wordt overschreven en het beeld krijgt een uniek nummer dat toelaat om na de jurering de identiteit van de inzender te achterhalen.
Van de ingestuurde foto's moeten in principe RAW-bestanden of negatieven kunnen voorgelegd worden indien de jury ernaar vraagt. Nochtans worden ook jpegs recht uit de camera als inzending aanvaard. Fotografen die niet over RAW-bestanden of negatieven beschikken, kunnen deelnemen maar zullen desnoods op een andere wijze moeten kunnen aantonen dat hun beeld waarheidsgetrouw is en de werkelijkheid geen geweld aandoet, bijvoorbeeld door andere beelden uit dezelfde reeks voor te leggen, getuigenissen van derden aan te voeren, beelden van de ‘making of’ ter beschikking te stellen, etc.
De volgende bewerkingen en technieken zijn TOEGESTAAN:
- Algemene aanpassingen, zoals contrast, verzadiging, verscherping, witbalans, lokale aanpassingen (zoals dodge en burn) en verwijderen van vignettering, mits met mate en mits het recht blijft doen aan de natuurlijke omstandigheden tijdens het maken van het beeld.
- Verwijderen van sensorvlekken.
- ‘Minor clean up’, maar zéér beperkt, bijvoorbeeld het verwijderen van zwevende stofdeeltjes in onderwaterbeelden of het verwijderen van storende elementen van menselijke oorsprong die maar tijdelijk aanwezig zijn, zoals vliegtuigstrepen in de lucht. Het gaat hier dus geenszins over het zomaar verwijderen van andere elementen in het beeld ‘omdat ze storen’.
- Bijsnijden, op voorwaarde dat per zijde minimaal 70% van het originele aantal pixels behouden blijft. Dat betekent dat minimaal 49% van het originele beeld overblijft en dat dus maximaal 51% kan worden weggecropt.
- Meervoudige belichting, HDR-manipulatie en focus stacking, ook middels software buiten de camera, mits deze technieken doordacht gebruikt worden. Bij meervoudige belichting is er ruimte voor een creatieve insteek, bij HDR en focus stacking is het cruciaal dat het natuurlijke karakter van het beeld niet in het gedrang komt.
- Panoramafoto’s rechtstreeks uit de camera of samengesteld met behulp van software buiten de camera, op voorwaarde dat de individuele foto’s worden voorgelegd zodra daarom wordt verzocht.
- Omzetting naar zwart-wit en - alleen voor zwart-witbeelden - inversie.
De volgende bewerkingen zijn NIET TOEGESTAAN:
- Toevoegen van elementen in de foto.
- Verwijderen van elementen in de foto, andere dan sensorvlekken of elementen waarvoor minor clean up kan worden verantwoord.
Vallen niet onder minor clean up en zijn dus NIET toegestaan: verwijderen van elementen die natuurlijk zijn (bijvoorbeeld een grasspriet of een vogel ‘te veel’ in beeld), verwijderen van elementen die altijd aanwezig zijn (bijvoorbeeld hoogspanningskabels of een paaltje) of verwijderen van elementen die fundamenteel deel uitmaken van het beeld, zelfs als ze tijdelijk zijn (bijvoorbeeld een schip op de horizon). - Selectieve wijzigingen die resulteren in selectieve veranderingen van kleur, verzadiging en/of contrast.
- Kaders, watermerken of namen in de foto. De jury beoordeelt uitsluitend foto’s die anoniem zijn en waarbij dus geen naam of persoonlijk kenmerk in het beeld zelf voorkomt. Ter herinnering: auteurskenmerken mogen wel voorkomen in de bestandsnaam of de EXIFs, want die zijn niet zichtbaar bij de jurering.
In het algemeen geldt dat overdreven gemanipuleerde beelden worden gediskwalificeerd. In de Lowland Photo Contest staat de creativiteit van de fotograaf centraal, niet de creativiteit van de software.
Categorieën en deelnamevoorwaarden
De Lowland Photo Contest 2024 telt 12 categorieën.
Deelnemers kunnen beelden inzenden voor meerdere categorieën.
Per set van 10 beelden betaalt de deelnemer een bijdrage van 15 euro.
De deelnemer kan de 10 beelden naar eigen goeddunken indelen in de best passende categorieën.
Het staat elke deelnemer vrij om meerdere sets van 10 beelden in te zenden.
De categorieën voor de editie 2024 zijn:
- Portfolio (samenhangend beeldverhaal van 7 tot 10 beelden)
- Landschap, weer en natuurverschijnselen
- Planten en paddenstoelen
- Vogels
- Insecten en kriebelbeesten
- Zoogdieren
- Onder water
- Andere dieren (reptielen, amfibieën, slakken, ...)
- Abstract, compositie en vormen
- Mens en natuur
- Thema 2024: Hut- en schuiltentfotografie
- De Wereld (alle beelden die zichtbaar in het buitenland zijn gemaakt)
Een deelnemer kan éénzelfde beeld meerdere keren insturen in meerdere categorieën. De jury behoudt zich het recht voor om een ingezonden beeld in te delen in een andere categorie dan diegene waarin de deelnemer het had ingezonden, doch dit uitsluitend als daar goede redenen voor zijn en enkel in het voordeel van de deelnemer.
Voor de portfoliocategorie stuurt een deelnemer minimaal 7 en maximaal 10 samenhangende beelden in. De samenhang komt tot uiting door stijl of verhaal en zal ook als zodanig beoordeeld worden. Het is toegelaten meerdere portfolio’s in te zenden; in dat geval mag de inzender verschillende accounts aanmaken op de wedstrijdwebsite opdat de software de verschillende portfolio’s niet als één portfolio zou behandelen.
Winnaars en prijzen
Per categorie zal de jury een categoriewinnaar, een runner up en 3 higly commendeds aanduiden. De categoriewinnaars winnen prijzen met een waarde van 250 euro tot meer dan 1.000 euro, afhankelijk van de categorie. De runner-ups winnen prijzen met een waarde van 125 euro tot 250 euro, afhankelijk van de categorie. De te winnen prijzen zijn vooraf aangegeven bij elke categorie, op de website www.lowlandcontest.com.
De highly commended is in de eerste plaats een eer die de fotograaf te beurt valt en een aanmoediging. Toch winnen ook de highly commendeds een prijs, met name een grootformaat print van hun eigen beeld als wanddecoratie.
Uit het winnende portfolio kiest de jury het sterkste individuele beeld. Dit beeld zal meedingen naar de hoofdprijs in de finale jureringsronde waar de overall winnaar wordt aangeduid.
Het winnend beeld in de themacategorie ‘De Wereld’ zal niet meedingen naar de hoofdprijs in die finale jureringsronde omdat de finaliteit van de Lowland Photo Contest erin bestaat om de natuur van de Lage Landen centraal te stellen. De categoriewinnaar kan wel rekenen op een categorieprijs ter waarde van 1.000 euro.
Uit 11 van de 12 categoriewinnaars zal de jury een overall winnaar aanduiden die zich Lowland Photographer of the Year 2024 mag noemen. Bovenop de gewonnen categorieprijs mag de overall winnaar de hoofdprijs met een tegenwaarde van 1.500 euro in ontvangst nemen. Net als de andere prijzen wordt de hoofdprijs nader omschreven op de website www.lowlandcontest.com.
Jurering
De jurering gebeurt door een panel van gevierde natuur- en landschapsfotografen en vakmensen uit de sector van de fotografie of de redactie van natuur(foto)tijdschriften.
Voor een overzicht van de juryleden verwijzen we naar de wedstrijdwebsite www.lowlandcontest.com.
De procedure van jurering - op basis van volstrekt anoniem gemaakte beelden - garandeert dat niemand buiten de jury enige impact kan hebben op de uiteindelijke uitkomst. Daarom zijn alleen de juryleden uitgesloten van deelname aan de wedstrijd.
De jury zal zich laten bijstaan door ecologen die – voor 11 van de 12 categorieën – elke twijfel moeten wegnemen over het inheems of uitheems karakter van een soort, ondersoort of beeld. De ecologen zullen ook een kritische blik werpen op beelden die potentieel in het buitenland zijn gemaakt en die een soort zouden tonen in een situatie die niet kan matchen met een situatie in Nederland of België. Uiteraard geldt dat laatste niet voor de themacategorie ‘De Wereld’.
De beslissingen van de jury zijn onherroepelijk en niet aanvechtbaar. Over de beraadslaging zelf wordt niet gecommuniceerd, noch door de juryleden noch door de organisatie. Bij de bekendmaking van de finalisten zal de jury haar keuzes en beslissingen toelichten, als een college.
Insturen / deelnemen
De inzendingstermijn start op 1 september 2024 en eindigt op 3 november 2024 om 23u59. Beelden kunnen uitsluitend worden ingezonden via de website www.lowlandcontest.com.
Ter herinnering: beelden kunnen pas worden opgeladen en in aanmerking komen voor deelname als ze aan een aantal technische vereisten voldoen. Enkel het formaat jpeg wordt aanvaard en het opgeladen beeld moet een resolutie hebben van minimaal 3.000 pixels aan de langste zijde. Opladen per set van 10 beelden kan pas nadat er online betaald is voor de deelname à rato van 15 euro per 10 beelden.
Om de drempel voor deelname zo laag mogelijk te maken, zal de organisatie streven naar een maximaal aanbod aan online betaalmogelijkheden (bankkaarten, creditcards, andere).
Bekendmaking van de finalisten en de winnaars
De jury beraadslaagt op 13 november 2024. De 60 finalisten – per categorie een categoriewinnaar, een runner up en 3 higly commendeds – worden persoonlijk gecontacteerd, uiterlijk op 15 november 2024, echter zonder daarbij mee te delen welke kwalificatie ze hebben behaald. De finalisten hebben vervolgens tot 18 november 2024 de tijd om de RAW-bestanden of analoge beelden toe te sturen of op een andere manier de authenticiteit van hun beeld aan te tonen.
Wie in deze periode afwezig is, dient vooraf zijn voorzorgen te nemen opdat het bewijs kan geleverd worden, bijvoorbeeld door vóór vertrek de bestanden over te maken aan het secretariaat van Landschap vzw (info@landschapvzw.be). Wanneer de bestanden niet tijdig overhandigd worden of het bewijs van authenticiteit niet geleverd wordt, volgt diskwalificatie.
De highly commendeds, de runner up in elke categorie, de categoriewinnaars en de overall winnaar worden bekendgemaakt tijdens het Lowland Photo Festival in Bornem (Antwerpen) op zaterdag 7 december 2024 tussen 12u en 14u. Alle deelnemers aan de wedstrijd worden uitgenodigd voor deze feestelijke bijeenkomst.
De overall winnaar van de Lowland Photo Contest 2024 mag zich Lowland Photographer of the Year 2024 noemen.
Blijkt pas na de prijsuitreiking dat één van de finalisten toch de ethische gedragsregels heeft geschonden of een beeld op een ontoelaatbare wijze heeft bewerkt en/of gemanipuleerd, dan kan de jury de deelnemer alsnog diskwalificeren en de toegekende kwalificatie(s) of titel(s) intrekken, en dit zonder beperking in tijd. In dat geval zal de organisatie hierover open communiceren en niet aarzelen om de naam van de gediskwalificeerde deelnemer te noemen. De organisatie en de jury zullen er echter alles aan doen om deelnemers die de regels niet respecteren in een eerder stadium te ontmaskeren. Uiteraard vertrouwt de organisatie erop dat zoiets niet nodig zal zijn omdat alle deelnemers een minimum aan ethiek hanteren.
In het zeer uitzonderlijke geval dat een finalist nog na de prijsuitreiking zou worden gediskwalificeerd, wijzigt dat niets meer aan de behaalde kwalificaties van de overige finalisten. Er wordt geen nieuwe finalist aangeduid, noch worden in deze fase de kwalificaties van andere deelnemers herbekeken.
Copyright en gebruiksrechten
Door een beeld in te sturen, verklaart de fotograaf de auteur en rechtmatige eigenaar te zijn van het beeld in kwestie. Als blijkt dat rechten van derden geschonden worden, is de deelnemer hiervoor zelf verantwoordelijk en zal hij of zij de gevolgen daarvan dragen en die niet kunnen afwimpelen op de organisatie van de wedstrijd.
De organisatie kan de foto’s van de finalisten (categoriewinnaars, runner-ups en highly commendeds) gebruiken in het kader van de promotie van de Lowland Photo Contest en het Lowland Photo Festival (ook toekomstige edities), met name in het tijdschrift LANDSCHAP, in tentoonstellingen, in folders, op websites en sociale media, dit steeds met vermelding van de naam van de fotograaf.
De finalist behoudt ten allen tijde zelf het copyright op zijn beeld en kan het vrij exploiteren; hij zal echter geen vergoeding vragen voor het gebruik van het beeld door de organisatie van de wedstrijd.
Door deelname aan de wedstrijd verklaart elke inzender zich in principe akkoord met de eventuele opname van zijn beeld in een projectie tijdens het Lowland Photo Festival, uiteraard mét naamsvermelding van de fotograaf. Elke deelnemer kan echter melden via info@landschapvzw.be dat hij zijn beeld niet in een projectie wil opgenomen zien; de organisatie zal die wens dan respecteren.
De organisatie verwerft geen enkel gebruiksrecht op de niet-winnende foto’s en zal voor eventueel gebruik daarvan altijd vooraf toestemming vragen aan de auteurs.
De organisatie van de wedstrijd zal de beelden nooit verstrekken aan derden en steeds doorverwijzen naar de fotograaf.