
David Pattyn (BE)
Vogels, zoogdieren en zo en af toe wat landschapsfotografie: wat ooit begon als een hobby is uitgegroeid tot dé passie van natuurfotograaf David Pattyn! Beschouw hem gerust als een ‘trage fotograaf’, ééntje die maar wat graag zijn tanden zet in langlopende projecten om zo de kern van de zaak – én betere beelden – te bereiken.
Het mag dan ook niet verbazen dat zijn werk al in gerenommeerde internationale magazines als National Geographic gepubliceerd werd. Bovendien gooit hij ook hoge ogen in tal van internationale fotowedstrijden als European Wildlife Photographer of the Year, Wildlife Photographer of the Year, Asferico, Natures Best, Bird POTY, Nature POTY, AFPAN...
www.davidpattyn.com
Johan van de Watering (NL)
Verwonderen én inspireren: het is de drijfveer van deze immer sympathieke Nederlandse natuurfotograaf! De vele fotoworkshops van Johan zijn dan ook alom geliefd omwille van de gulheid waarmee hij zijn inzichten en tips deelt.
Vormen, patronen en figuren ontdekken in de natuur en hiermee aan de slag gaan tot een boeiend ‘spel’ ontstaat waarmee hij de kijker verrast: het is hét stokpaardje van Johan. Uiteraard bevatten zijn beelden altijd een verhalend element, toch geniet hij ervan de kijker veel ruimte voor eigen interpretatie te schenken.
www.johanvandewatering.nl
Thomas Van Puymbroeck (BE)
Ga je een dagje struinen door de prachtige 19de eeuwse Zoo van Antwerpen, dan maak je een goeie kans om er onderwaterfotograaf Thomas Van Puymbroeck tegen het lijf te lopen in het adembenemende aquarium. Niet als bezoeker, Thomas strikte er zowaar de droomjob van elke onderwaterfotograaf!
Hoewel al jarenlang gefascineerd door het leven onder water, kreeg hij de smaak van de onderwaterfotografie pas te pakken toen hij een duikcursus volgde voor zijn werk. Al na enkele duikbeurten wist hij het wel zeker: onderwaterfotografie zou zijn manier worden om de wonderen van de onderwaterwereld te tonen! Uiteraard is er de – haast letterlijke – ongeziene schoonheid, maar er is eveneens het besef dat deze verborgen wereld dringend bescherming verdient. Van ‘zijn’ Oosterschelde tot de tropische wateren: samen met zijn echtgenote trekt hij de wereld rond, op zoek naar de meest unieke duikplekken.
www.thomasvanpuymbroeck.com
Sandy Spaenhoven (BE)
Meerdaagse trektochten door desolate en indrukwekkende landschappen en een tentje in ‘the middle of nowhere’: het zijn dé ingrediënten die ertoe hebben geleid dat een passie voor reizen bij Sandy na enkele jaren uitmondde in een passie voor natuurfotografie.
Verwondering vormt de rode draad in haar parcours. Geïnspireerd door nieuwe plekjes of een prachtige lichtinval volgt Sandy steeds haar gevoel. Fotografie is voor haar immers een middel om de schoonheid van de natuur op een telkens andere, verrassende manier in beeld te brengen. Het gebruik van kleur speelt daarbij vaak een prominente rol. Daarnaast vindt Sandy het ook erg fijn om kersverse fotografen te inspireren in basiscursussen en workshops natuurfotografie.
www.sandyspaenhoven.com
Andius Teijgeler (NL)
Andius Teijgeler is al jarenlang een enthousiast natuurfotograaf. Hij heeft een brede belangstelling voor vogels, zoogdieren en dieren in het landschap. Als gids voor Wildpix Travel, maar ook wanneer hij op zijn eentje richting bijzondere fotografielocaties afreist.
In Nederland gaat hij veelal projectmatig te werk. Zo fotografeerde hij de laatste jaren veel spreeuwenzwermen en vossen. Projecten waarbij hij graag nieuwe technieken uitprobeert en experimenteert met lange sluitertijden en meervoudige belichting. Het zorgt voor heerlijke beelden die opvallen in wedstrijden natuurfotografie, ook in onze Lowland Photo Contest.
www.natuurfoto-andius.nl
Ludo Goossens (BE)
Of in Vlaanderen gewoon ‘de Ludo’ – de immer sympathieke Oost-Vlaming is sinds jaar en dag een waar begrip. Als uitmuntend natuurfotograaf en als onwaarschijnlijk bescheiden mens. Maak je hem attent op een ronduit waanzinnig beeld dat hij maakte, dan luidt zijn antwoord steevast oprecht verwonderd ‘Ja, echt – vind je?’. Zo iemand dus...
Hoewel hij volop buitenlandse natuur verkent, ligt zijn hart bij de eigen omgeving – lees: het Meetjesland en Zeeland. Sinds kort vond hij evenwel een tweede thuis in Bulgarije waar hij een vakantiehuis kocht. De grote voorliefde van Ludo voor eigenhandig gemaakte schuilhutten kennende, duurde het niet lang vooraleer de eerste hutten neergepoot werden op Bulgaarse bodem. Hoogst opmerkelijk is trouwens dat het uit de knappe beelden van Ludo nooit af te lezen valt dat ze gemaakt werden vanuit de schuilhut. Elk beeld oogt even natuurlijk, de compositie altijd uniek.
Vogels, landschappen, wildlife, macro: Ludo Goossens is een zwaar geval van de uitstekende ‘allrounder’. Als het aan hem ligt, gaat hij evenwel voluit voor projectfotografie waarbij hij een soort of gebied vanuit alle mogelijke hoeken kan benaderen, belichten en verhalen.
www.ludogoossens.be
Aagje De Doncker (BE)
Zelf fotografeert Aagje De Doncker niet, maar een leek in natuurfotografie is ze allerminst. Behalve redacteur van het magazine LANDSCHAP, natuur(foto)tijdschrift voor België én Nederland, is Aagje ook de organisator van het Lowland Photo Festival, dat dit jaar al aan zijn zevende editie toe is.
In die tijd bouwde ze het Lowland-festival uit tot het grootste indoor-natuurfotofestival van Europa. Elk jaar haalt Aagje het kruim van de internationale natuurfotografie en -film én een rist Belgische en Nederlandse topfotografen naar Bornem voor een weekendvullend programma vol lezingen om duimen en vingers van af te likken.
Als 'directeur van Lowland' onderhoudt ze uiteraard ook contacten met bedrijven en exposanten om elk jaar opnieuw een dijk van een beurs en de meest schitterende fototentoonstellingen neer te zetten.
Eén en ander betekent dat Aagje voortdurend op zoek is naar nieuw of ongekend fototalent. Ze zetelde al in de jury van de natuurfotowedstrijd in Namen, en nu dus ook in de jury van de wedstrijd die ze zelf mee oprichtte.
www.landschapvzw.be/lowland